Guten Appetit

sobota, 19 lipca 2014

Ciasto z czekoladą i morelami


Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy smakuja wyjatkowo. Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami.
Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. Pycha

Skladniki na blaszkę 25x36 cm:
250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
4 jajka L
100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym
150 g masła
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki koniaku
szczypta soli
80 g konfitury z moreli
750 g moreli (ważonych bez pestek)

Wykonanie:
  • blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcej
  • morele umyć i wypestkować
  • masło i czekoladę umieścić w rodelku i rozpuścić, a następnie schłodzić
  • maślano - czekoladowa masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek odzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstnieje
  • mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo - maślaną z koniakiem
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladową
  • ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morele
  • piec 30-35 minut w 175°C
  • w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturą
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)