Guten Appetit

sobota, 5 lipca 2014

Cukinia z grilla lub z patelni



Cukinia to naprawdę uniwerslane warzywo. Grillowana jest smacznym dodatkiem do mięs. Może być także podana jako sałatka, przystawka lub sama stanowić odrębne danie np. z grzanką lub sosem. Niezwykle prosta do przygotowania, bardzo smaczna, a jaka zdrowa - same zalety.
Maślana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiącymi piniami smakuje wybornie.
Gdy ją zgrillujesz i posypiesz tylko solą będzie równie smaczna.

Składniki:
2 cukinie
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie:
  • orzeszki lekko zbrązowić na patelni bez tłuszczu
  • cukinię pokroić w 1-cm talarki
  • patelnię grillowa przy pomocy pędzla posmarować olejem
  • grillować cukinię po 2-3 minuty z każdej strony
  • zgrillowaną cukinię przybrać orzeszkami piniowymi i startą skórką z cytryny. Można też skropić sokiem z cytryny
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Cukinia 2014

1 komentarz:

  1. Według mojego przepisu z głowy to....pokrojone w plastry cukinie posolę i zostawiam na parę minut. W jajku i bułce tartej obtaczam i na gorącą patelnię smażę i gorące podaję do mięsa np. kurczaka,kotleta według swojego gustu i smaku. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)