Guten Appetit

wtorek, 15 lipca 2014

Cukiniowe spahgetti


Najbardziej uniwersalne letnie warzywo, nie wiem czy trochę nie lekceważone. A sprawia to zapewne jego wszechobecność, wysoka plenność i niska cenna. Większym rarytasem są dla nas warzywa, które trzeba upolować i sporo za nie zapłacić np. karczochy. Nie wszyscy może wiedzą, że skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie, gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.
Nie tylko doda nam zdrowia, ale będzie prawdziwą ozdobą każdego dania, bo wygląda cudnie, prawda? Na surówkę najlepsze są świeże i małe owoce.

Składniki:
1-2 młodziutkie cukinie
3 łyżki oliwy (u mnie cytrynowa)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
skórka otarta z 1/2 cytryny
świeży tymianek, koperek

Wykonanie:
  • cuknię pokroić w cieniutkie paseczki. Użyj tylko jędrnej części ze skórką, środek odrzuć
  • pokrojone paseczki wymieszać ze sporą szczyptą soli, odstawić
  • w międzyczasie przygotować sos winegret. Oliwę, ocet i miód ze szczyptą soli oraz pieprzu wymieszać na gładki krem
  • posiekać zioła. Zetrzeć skórkę z wyparzonej cytryny i posiekać
  • cukinię wymieszać z sosem i ziołami
  • przed podaniem schłodzić krótko w lodówce. Smacznego !
Cukinia 2014
                                                  

11 komentarzy:

  1. znam ten patent i bardzo lubię, tak przyrządzona cukinia jest bardzo ciekawym urozmaiceniem codziennej diety :) Swoją drogą świetna maszyna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za komentarz.Fakt,tak przygotowana surowka z cukini to ciekawe urozmaicenie codziennej diety,a do tego spory zastrzyk zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalny przyrząd, muszę sobie takie fundnąć:) Fakt, w ten sposób przygotowana wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje, tez uwazam, iz tak podana cukinia wyglada bardzo apetycznie :-

    OdpowiedzUsuń
  5. No popatrz! dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu znowu temperówka! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatka dziekuje,tak temperowka znowu w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to fantastycznie wygląda! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie ten konkretny model temperówki można kupić? Albo proszę o podpowiedź co to za marka, to sama sobie znajdę :)
    Szukam właśnie od kilku dni dwufunkcyjnej dobrej temperówki i znajduję tylko takie za trzy złote, obawiam się że niezbyt dobre...
    Będę wdzięczna za jakieś sugestie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalewka,temperowke kupilam w niemieckim Mülerze.Jest to model GEFU-Spiralschneider Spirelli.Ta jest rzeczywiscie dobra.Szukaj na www.kochform.de/GEFU_spirelli.Pozdrawiam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)