Guten Appetit

wtorek, 1 lipca 2014

Dietetyczne, słodkie, orkiszowe gofry bez cukru


Lato to najlepszy czas na gofry. I to nie tylko dlatego, że kojarzą się z nadmorskimi kurortami, ale najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami lata.
Takie jak te, lekkie, zwiewne idealne na letnie upalne dni. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i użyciu maślanki są wyjątkowo chrupiące. Zamiast cukru użyłam stewii i kapitalnie się tu sprawdziła. Jakiś czas temu sporo eksperymentowałam ze stewią. Wyniki eksperymentów były rozmaite, najczęściej niestasfakcjonujące. W pieczonych ciastach z jej udziałem wyczuwalny byl posmak stewii i psuł końcowy efekt wypieku. Gofrom natomiast dodaje tylko słodyczy, czyli słodzik spisał się super.
By cały deser pozostał bezcukrowy i jogurt grecki również posłodziłam stewią. I tu stewia sprawdziła się doskonale. Wniosek nasuwa się sam, stewia nie lubi długiego pieczenia. W gofrach i deserach na zimno sprawdza się za to znakomicie. Wyszło smacznie i bardzo dietetycznie. Przepis na gofry znalazlam tutaj. Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb i przedstawiam poniżej.


Składniki na 8 sztuk:
145 g mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
65 g mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
40 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka extraktu z wanilii
12 kropli stewii
*3 krople stewii to 1 kostka cukru
Dodatkowo:
jogurt grecki
owoce jagodowe
kilka kropel stewii
wiórki kokosowe

Wykonanie:
  • odmierzone porcje mąki umieścić w miseczce. Dodać kefir, olej, mleko, żółtka jaj, sodę i wymieszać na gładką masę bez grudek
  • ubić pianę z białek na sztywno
  • delikatnie przy pomopcy szpatułki połączyć ciasto z pianą
  • gofrownicę posmarować cieniutko olejem. Najlepiej małym, włosianym pędzelkiem
  • w zależności od mocy gofrownicy piec 3-7 minut 
  • po upieczeniu delikatnie zdejmować drewnianą łopatką i odkładać gofry na kratkę do wystudzenia
  • jogurt posłodzić stewią do smaku
  • podawać z kleksem jogurtu greckiego. Nałożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi (jeśli wiórki przedtem uprażysz na patelni bez tłuszczu, będą wyjątkowo aromatyczne)
                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI: Niezależnie jakiej mąki użyjesz ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry są najbardziej chrupiące

    7 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Tomek,dziekuje:) Jak zrobisz napisz jak smakowaly:)

        Usuń
    2. Wyszly super, bardzo dobre w smaku😊

      OdpowiedzUsuń
    3. pyszne - własnie upiekłam :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Gofry pyszne. Ja zamiast maślanki dałam jogurt naturalny i też super. Polecam.

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)