Guten Appetit

czwartek, 10 lipca 2014

Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym






Bardzo smaczny dorsz, tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kołderce z buraka liściowego. Dorsz w klimatach środziemnomorskich. Zapieczony, cały otulony aromatycznym sosem beszamelowym jest soczysty, a dodatek ziół i parmezanu wzbogacił smak mało wyrazistej ryby.
Tak przygotowany dorsz to ciekawa alternatywa dla panierowanego w bułce tartej fileta. Zje ją ze smakiem każdy, nawet  nie przepadający specjalnie za rybami.

Składniki na 4 porcje:
4 odfiletowane kawałki dorsza a ca.150 g
500 -700 g buraka liściowego (lub szpinaku) - 2 pęczki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee
1/2 pęczka tymianku
1 łyżka mąki
200 ml mleka
100 ml białego wina lub bulionu
5 łyżek startego parmezanu
cytryna

Wykonanie:
  • przygotować rybę. Umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • liście buraka umyć i pokroić w 2-cm paski
  • na łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone łodygi buraka i poddusić kilka minut. Następnie dodać zielone części buraka, podusić 1-2 minuty. Zdjąć z pieca i odstawić na bok
  • piekarnik nastawić na 200°C
  • 1 łyżkę masła rozpuścić w garnuszku, dodać 1 łyżkę mąki i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając wlewać mleko i wino, aż sos się zagotuje. Powinien mieć gładką konsystencję bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do sosu 3 łyżki startego parmezanu i posiekany tymianek
  • formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Rozłożyć na dnie foremki przygotowanego buraka liściowego. Na liściach ułożyć kawałki dorsza. Całość zalać sosem i rozsypać pozostałe 2 łyżki startego parmezanu
  • zapiekać w piekarniku w 200°C około 20 minut
  • podawać z kawałkiem cytryny. Przybrać tymiankiem SMACZNEGO !
1 porcja to 330 kcal, 11 g weglowodanów, 36 g białka, 11 g tłuszczu

Przepis pochodzi z "Meine Familie &Ich" Heft 6/201

2 komentarze:

  1. Świetna rybka, podoba mi się dodatek liści buraczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm.....bardzo smaczna rybka,polecam : )

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)