Guten Appetit

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z kalafiora i jabłkowego winegretu


Kupiłam tak olbrzymiego kalafiora, że nie zdołaliśmy go zjeść. Niezjedzona połowa wylądowała w lodówce. W tak upalny dzień chciałoby się jeść tylko zimne potrawy dla ochłody i tak właśnie powstała sałatka z kalafiora na zimno z pysznym jabłkowym winegretem.
Jednocześnie nadarzyła się okazja by wypróbować nowo zakupiony ocet jablkowy. Bardzo polecam, bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do kalafiora, ale do wszystkich letnich sałatek.

Składniki na 2 osoby:
1/2 dużego ugotowanego kalafiora
2 łyżki octu winnego z jabłek
2 łyżki oleju lub oleju ryżowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
dużo koperku

Wykonanie:
  • z ugotowanego i schłodzonego kalafiora odkroić rożyczki i umieścić w salaterce. Głąba można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do salaterki lub zjeść. Kalafior powinien być ugotowany al dente
  • ocet winny wymieszać z olejem i miodem na gładki krem, ewentualnie skosztować, czy nie dodać go więcej, bo jest bardzo delikatny w smaku. Dodać sól i pieprz. Wymieszać
  • koperek obrać z gałązek i posiekać
  • kalafior wymieszać z winegretem i koperkiem 
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !

    2 komentarze:

    1. Bardzo ciekawy sposób na kalafiora :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nashelly,dziekuje :) Ciekawy i bardzo smaczny:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)