Guten Appetit

piątek, 18 lipca 2014

Lin w śmietanie


Klasyka kuchni polskiej - lin w śmietanie. Ponoć żadna inna ryba nie pasuje do sosu śmietanowego jak lin właśnie. Ma bardzo smaczne, delikatne, białe i raczej chude mięso. Ryba bardzo podobna w smaku do karpia, choć nie tak tłusta i jeszcze delikatniejsza, trąci jednak mułem tak jak karp. Pokryta okropnym, w dużej ilości śluzem z bardzo drobną łuską. Na szczęście ryby nie musisz skrobać, bo  najlepiej usmażyć ją z łuską.
Delikatne i drobniutkie łuski rozpuszczają się podczas smażenia i nadają rybie ciekawego i charakterystycznego smaku. Jak już uporasz się z oprawieniem ryby, przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

1 lin
sól, pieprz
sok z cytryny
kubeczek śmietany 30% lub kreme fraiche
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
2 łyżki mąki
masło ghee
koperek

Przygotowanie:
  • rybę oczyścić ze śluzu. Najlepiej to zrobić tak jak w przypadku karpia wodą z octem lub w siateczce po warzywach (czytaj: tutaj)
  • rybę wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy brzuszne. Dokładnie umyć. Pokroić w dzwonka
  • kawałki ryby skropić sokiem z cytryny i posolić
  • obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
  • zalać rybę śmietaną wymieszaną z chrzanem, patelnię przykryć pokrywką i dusić do miękkości 15-20 minut.
  • podawać suto posypaną koperkiem
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Lubię ryby, a przepis ciekawy. :))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kinga Lucja,jesli tylko zdobedziesz lina polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ryby, wypróbuję przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lusia,ciesze sie.Smietana z chrzanem do lina smakuje naprawde wysmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śluzu pozbędziemy się polewając lina wrzątkiem

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)