Guten Appetit

środa, 30 lipca 2014

Placki z cukinii - wersja II odchudzona


Mega proste, mega szybkie, po prostu pyszne  placuszki z cukinii. Zajadamy się nimi każdego lata. Wersja bardziej chrupiąca, jednocześnie bardziej kaloryczna, bo z dodatkiem żółtego sera zachwycała nas przez lata: tutaj. Dzisiaj wersja odchudzona, bo żółty, kaloryczny ser zastąpiła marchewka, a dodatek sporej ilości zielonego oregano dodał im dodatkowo środziemnomorskiego, wakacyjnego charakteru.
Pyszne, ciepłe prosto z patelni i jako mała przegryzka jedzone na zimno. Z sałatką  pomidorową stanowią świetne letnie danie obiadowe. Idealnie smakują z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Składniki:

1 duża lub 3 małe cukinie
2 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej
2 marchewki
1 cebula
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
5- 6 gałązek oregano, majeranku lub zielonej pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie:
  • obciąć piętki z cukinii. Dużą cukinię przekroić na pół i łyżką wydrążyć gąbczasty miąższ z pestkami, małe pozostawić w całości. Nigdy cukinii nie obieraj ze skórki, bo właśnie w niej cukinia kryje całe mnóstwo skarbów dla naszego zdrowia. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki, wymieszać z płaską łyżką soli i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć nadmiar wody
  • obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki marchew i obraną cebulę. Posiekać zioła
  • połączyć odciśniętą cukinię, startą marchewkę i cebulę, dodać jaja, mąkę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać
  • układać małymi porcjami na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)