Guten Appetit

piątek, 4 lipca 2014

Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny


Najlepszy omlet z jagodami na świecie jaki znam, dokładnie taki właśnie zapamiętałam z dzieciństwa. Nie był posypywany jagodami, ale z jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa. Wspaniały, pyszny, bardzo puszysty, po prostu kwintensencja lata.
Jeśli nie jedliście jagód w omlecie w ten sposób przygotowanych koniecznie spróbujcie. Ten prosty omlet Was zachwyci.
 
Składniki na 1-osobowy omlet na patelnię 20-22 cm:
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej 630 (lub zwykłej pszennej)
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 garstki jagód lub borówki amerykańskiej
1 łyżka masła ghee

Wykonanie:
  • odzielić żółtka od białek
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
  • zmniejszyć obroty miksera i wmieszać żółtka
  • na najmniejszych obrotach i bardzo krótko wmieszać mąkę z cukrem
  • gorącą patelnię wysmarować masłem
  • wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć jagody na omlet i przykryć  patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie, a spód zrumieni. Góra ani tak pozostanie lekko płynna
  • delikatnie łopatką omlet odwrócić, by ścięła się górna warstwa z jagodami i smażyć jeszcze 1-2 minuty
  • zsunąć omlet na talerz
  • podawać posypany cukrem pudrem
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: ten sam omlet można zrobić bez odwracania. Po nałożeniu jagód na ciasto, przykryć patelnię i na bardzo maleńkim ogniu trzymać tak długo, aż górna warstwa omletu się zetnie. Trwa to niestety około 15-20 minut.
Słodkie jagodowe lato                                             

4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena,zgadza sie jadlam na sniadanko ten omlecik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śniadanie idealne! Aż mi się zamarzył taki na jutro, więc chyba będę musiała go zrobić ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrycja,juz mysle o powtorce.Marzy mi sie taki z polskimi lesnymi jagodami.Ten byl pyszny,ale z borowka amarykanska.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)