Guten Appetit

piątek, 25 lipca 2014

Sernik kokosowy z jagodami


Sezon jagodowy w pełni, zapraszam zatem na wakacyjny sernik jagodowy. Jeśli nie przeszakadza Ci fioletowy uśmiech na pewno się na niego skusisz. Ponieważ mam niebywałą słabość do serników, na ten jagodowy czekałam już od dawna. I tak pierwsze zakupione jagody wylądowały w serniku, nie licząc śniadaniowej owsianki z jagodami.

Ten sernik potwierdza, iż eksperymety w kuchni się opłacają. Najsmaczniejsze potrawy powstają wtedy, gdy się zupełnie tego nie spodziewamy. Dodatek mleka kokosowego, oprócz bardzo miłego , delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym. Tu opuściłam dodatek jogurtu greckiego, pojawiający się w moich ostatnich sernikach, a ser połączyłam z całą puszką mleka kokosowego bez odzielania jego białej części. Smakuje bajecznie. Bardzo polecam, bo ten wspaniały sernik możesz upiec tylko w sezonie jagodowym.


Składniki na dużą tortownicę:
170 g owsianych ciasteczek kokosowych
40 g masła
Składniki na masę serową:
750 kg sera 3 x mielonego
1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zagęszczaczy)
4 jajka L
1 budyń waniliowy + 1 łyżka mąki
200 g cukru/ksylitolu
200- 300 g czarnej jagody
2- 3 łyżki Malibu- opcjonalnie

Wykonanie:
  • ciasteczka pokruszyć w kielichu blendera lub przy pomocy wałka w woreczku foliowym i połączć z masłem. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz wysmarować masłem
  • ser wymieszać mikserem razem z mlekiem kokosowym, cukrem, budyniem i mąką przesianymi przez sitko na gładką masę bez grudek
  • do masy serowej wbijać kolejno po 1 całym jajku i mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie stosunkowo rzadka
  • masę wylać na przygotowany ciasteczkowy spód i delikatnie rozrzucić na górze jagody. Pierwsze owoce delikatnie zatopią się w masie serowej, ale już następna warstwa osiądzie na wierzchu
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 75-90 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego wystudzenia wystawić na kratkę kucheną
  • podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować na talerzyku jagodami lub polewą jagodową
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI: Jakość użytego mleka kokosowego ma  zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika. Mleko z zawartością iluś E plus, zagęszczacze powoduje, że sernik zamiast aksamitny, staje się zwarty, suchy i podejrzenie szybko się piecze.


Słodkie jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Kocham kokosy, kocham jagody, więc ten sernik to idealne ciasto dla mnie! :) Pychotka!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja mamy podobne smaki,a sernik jest mega pyszny.) Wszystkie serniki z dodatkiem mleka kokosowego sa genialne:) Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)