Guten Appetit

czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką


Zapraszam na letnie, jeżynowe ciasto z kokosową kruszonką. Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej. Zresztą jak co roku plony jeżyn z własnego ogrodu są imponujące, a w tym roku dodatkowo wyjątkowo wczesne.
Spód ciasta zrobiłam z mąki orkiszowej z dodatkiem mąki gryczanej. Jest cienki, ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej. Ciasto jest dość zwarte i ładnie się porcjuje. Smak jeżyny i kokosa doskonale harmonizują ze sobą. Ciasto jest pyszne, trudno więc poprzestać na jednym kawałku. Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców.

Składniki na spód:
150 g mąki jasnej orkiszowej- 630
100 g mąki gryczanej
125 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko M
Nałożenie owocowe:
750 g jeżyn
2- 3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę kokosową:
50 g mąki orkiszowej jasnej
50 g wiórkow kokosowych
50 g cukru trzcinowego
50 g masła 

Wykonanie:
  • składniki na kruchy spód, zagnieść, owinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
  • jeżyny opłukać, odszypułkować i umieścić w szerokim rondlu z 2-3 łyżkami cukru. Pogrzewać kilka minut, aż puszczą cały sok. Nie rozgotować ich. W 100 ml wody rozpuścić budyń i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do gotujących się jeżyn cały czas mieszając, aż masa owocowa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
  • dno foremki o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować masłem
  • składniki na kruszonkę odważyć i rozgnieść między palcami
  • kruche ciasto rozwałkować między dwoma płatami foli spożywczej. Wyłożyć ciastem dno foremki i bok dookoła. Rozsypać równomiernie 2 łyżki tartej bułki
  • na ciasto wyłożyć masę owocową
  • na owocach rozkruszyć kruszonkę
  • piec w 180°C 40-45 minut do zezłocenia kruszonki. Smacznego! 
                                                                   Jeżyny 2014

6 komentarzy:

  1. Smakowitość :), tylko dla mnie bez kokosu, sorry, nie przepadam :(
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusia,dziekuje:) Dodaj mielone migdaly lub orzechy ,tez pasuje super,a wzbogaci smak kruszonki:) Pozdrowienia

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie smacznie :) i z kokosem to coś dla mnie....
    Miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Olka,wielkie dzieki:) Rowniez zycze Ci udanego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje akurat szukam przepisu na kruche z jeżynami :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia, na pewno będzie Ci smakować, bo jest pyszne:) Pozdrowienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)