Guten Appetit

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Cukinia marynowana z papryką

Jeśli cukinia obrodziła nadzwyczajnie i zastanawiasz się co począć z nadmiarem, po prostu ją zamarynuj. Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji będziesz się cieszyć zimą chrupiacą , smaczną cukinią. To wyśmienita przekąska, będzie również świetnym dodatkiem do zimowych sałatek. Marynowanie i kiszenie ogórków jest bardzo popularne, cukinii już nie koniecznie . Porównywanie jednak cukinii z ogórkami właściwie nie ma sensu, bo cukinia pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych "bije ogórka na głowę". Szczególnie zielona skórka cukinii to kopalnia: luteiny i zeaksantyny, które stoją na straży naszych zdrowych oczu. Należy pamiętać, by cukinię jeść zawsze z zielona skórką. Gdy skóra jest już twarda i nie nadaje się do jedzenia to najczęściej cała cukinia nadaje się już tylko na kompost. Dla urozmaicenia i na próbę dodałam do każdego słoiczka czerwona paprykę. I cukinia i czerwona papryka są doskonałe. Bardzo polecam

Skladniki na 5 słoików a`750 ml:
6-7 sztuk cukinii dł.około 22-25 cm
2-3 czerwone papryki
1,5 l wody
200 ml octu 20%
3 pełne łyżeczki soli
6 łyżek cukru
przyprawy na 1 słoik: 1/2 łyżeczki gorczycy, mały listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu, 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:
  • paprykę czerwoną dokładnie umyć i całe strąki włożyć do wrzącej wody, gotować 3-4 minuty. Odcedzoną paprykę przelać zimną wodą. Odkroić piętki z ogonkiem, usunąć nasiona, przekroić na 4 części. Zdjąć z papryki skórkę. Z obgotownej papryki skórkę zdejmuje się bardzo łatwo
  • przygotować zalewę. Zagotować odmierzoną ilość wody z dodatkiem 6 łyżek cukru i 3 łyżeczkami soli. Dodać ocet. Odstwić do przestudzenia
  • cukinię umyć, odkroić piętki i przyciąć na długość słoika. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie każdą z 4 części jeszcze raz na pół. Wyciąć nożykiem lub wydrążyć łyżeczką białą gąbczastą część z zalążkami nasion
  • wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami
  • do każdego słoja włożyć po ząbku czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Nakładać przygotowane słupki z cukinii na przemian z papryką
  • przestudzoną, letnią zalewą zalać cukinie. Wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem krawędź słoika i nakrętkę, mocno zakręcić.
  • duży garnek wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika i wstawić słoje do pasteryzacji tak, by się ze sobą nie stykały. Nalać zimnej wody tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika i postawić na ogniu. Od momentu zagotowania na lekko pyrkającym ogniu pasteryzować słoiki 10-15 minut.
                                                      ŻYCZĘ UDANYCH PRZETWORÓW :-)
Przetwory

8 komentarzy:

  1. witam, czy ocet 20% można zamienić na 10% ? i pewnie trzeba będzie podwoić jego ilość...? będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak, wówczas daj 400 ml octu na 1,5 l wody:)

      Usuń
  2. Pierwszy raz spotkałam się z opinią, że duże cukinie mające twardą skórkę nie nadają się do jedzenia i przetwarzania. Proszę o parę zdań na ten temat.A chciałam taką zamarynować wg powyższego przepisu... Pozdrawiam. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest moja opinia. Najsmaczniejsze i pełne wartości są małe cukinie. Duża, a raczej ogromna cukinia, której nie sposób przekroić nożem sama dyskwalifikuje się do przetwarzania, ponadto jest niesmaczna. Natomiast duża, nawet ogromna cukinia ale z miękką skórą jak najbardziej:)

      Usuń
  3. Fajny przepis. Zabieram się dzisiaj do robienia mojej cukinii. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Spodobał mi się twój przepis i chciałabym go wypróbować, ale mam pytanko czy tak dużo octu jest potrzebne nie mam 20% tylko 10% i tak raczej wszyscy w przepisach podają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, w Polsce w użyciu jest 10%. Wówczas daj 400 ml. Możesz dać mniej, ale nie wiem, czy nie pogubisz smaku. Najlepiej wlewaj porcjami i kosztuj jak ilość Ci odpowiada:)

      Usuń
  5. Dzięki za szybką odpowiedź, zaraz zabieram się do pracy. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)