Guten Appetit

sobota, 2 sierpnia 2014

Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem


Kto ma cukinię w ogrodzie, wie w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd, by po powrocie zastać w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy, ale z miękką jeszcze skórką chętnie zużywam robiąc placuszki cukiniowe i szczerze mówiąc nadają się na placki bardziej niż te młodziutkie, które są bardzo wodniste. Dzisiejszego giganta pokroiłam w grube plastry i nafaszerowałam risotto z kurkami.
Nadziewane krążki cukiniowe podałam z jogurtowym dipem miętowym. Danie nie tylko wyglądało imponująco, ale smakowało rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.

Składniki:
1 ogromna cukinia
3/4 szklanki ryżu np.arborio
1 cebula
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka + trochę bulionu warzywnego
200- 220 g kurek
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
5 łyżek parmezanu + 2 lub podobnego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz
tymianek 
Składniki na dip jogurtowy z miętą:
200 g jogurtu greckiego
1 pełna łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny lub starta skórka cytrynowa
gałązki mięty

Wykonanie:
  • cukinię pokroić w grube 2-3 cm plastry. Gąbczsty środek z pestkami wykroić nożem. Posolić od środka, odstawić
  • umyć kurki ( jak zrobić to najszybciej przeczytaj tutaj ) i odstawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki
  • przygotowanie risotta. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, nastepnie zeszklić na 1 łyżce masła ghee. Wsypać
  •  ryż arborio (ryżu nie płukać, gdyż pozbawisz go kleju ) i dokładnie wymieszać, tak by każde ziarenko obtoczyć w maśle. Wlać wino i mieszając odparować alkohol. Następnie porcjami wlewać bulion, za każdym razem po wchłonieciu przez ryż poprzedniej porcji. Na koniec wmieszać starty parmezan i 2 łyżki masła, oraz posiekany tymianek
  • w międzyczasie na drugiej patelni poddusić na maśle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody. Risotto wymieszać z kurkami
  • krążki cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego krążka wypełnić łyżką risotta lekko dociskając go do blaszki. Rozłożyć resztę risotta. Posypać pozostałym parmezanem
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 - 15 minut, tak by zmiekły krążki cukiniowe. Gdy tylko ser się stopi można przykryć folią, by nadzienie nie wyschło
  • jogurt wymieszać z łyżeczką musztardy i miodem. Dodać startą skórę z cytryny i posiekane listki mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówce
  • upieczone krążki cukiniowe podawać ze schłodzonym dipem jogurtowym
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Pyszne i efektownie podane :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nashelly,dziekuje bardzo:)Tak wlasnie mialo byc i efektownie i pysznie:)

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Milo mi bedzie przylaczyc sie do Petitchefa:) Dziekuje za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)