Guten Appetit

sobota, 16 sierpnia 2014

Galette - rustykalna tarta z jeżynami


Galette to najłatwiejsze kruche ciasto z owocami, rodzaj tarty do której nie potrzebujesz foremki. Odręcznie uformowany brzeg ciasta świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Środek wypełniony mięciutkimi aromatycznymi owocami i chrupiący brzeg skusi każdego łakomczucha.
Kruche ciasto jest idealne, nawet przy tak wilgotnych owocach jak jeżyny nie nasiąka wilgocią. Jedyny warunek, musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroić. Pracy przy nim niewiele, a efekt końcowy pyszny. Bardzo polecam.


Składniki:
250 g mąki - użyłam orkiszowej 630
60 g cukru pudru/ksylitolu
125 g masla
1 jajo M
szczypta soli
jeżyny- około 500 g
1-2 brzoskinie - opcjonalnie
dodatkowo 2-3 łyżki cukru/ksylitolu
                   2-3 łyżki mleka   
cukier puder do posypania

            
Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozetrzeć między palcami, jeszcze lepiej w robocie na "mokry piasek". Dodać jajko i zagnieść do połączenia składników w zgrabną kulę. Odłożyć do lodówki na 30 minut
  • umyć, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku jeżyny
  • rozwałkować schłodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubości 0,5 cm na kształt okręgu o średnicy około 35 cm. Brzegi nie mogą być rozwałkowane za cienko, bo przy zakładaniu popękają
  • na ciasto wysypać jeżyny, brzegi ciasta założyć na owoce. Jeżyny posypać cukrem, a brzeg ciasta posmarować mlekiem i również posypać cukrem. Pod jeżyny można rozłożyć warstwę z pokrojonych w półplasterki brzoskwiń. Na zdjęciu oba warianty, oba pyszne
  • ciasto piec w 200° C 25-30 minut do zezłocenia brzegów
                                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Jeżyny 2014

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)