Guten Appetit

wtorek, 19 sierpnia 2014

Gyros z karkówki i przepis na oryginalne tzatziki z Krety



Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food. To opiekane mięso na wielkim obrotowym rożnie, po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiórki". Podawane najczęściej z tzatzikami, frytkami lub zawinięte w pitę.
Mój domowy gyros łączy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastąpiony dodatek w postaci jogurtowego sosu. Gyrosowy smak uzyskałam dzięki dodatkowi ziół: oregano suszonego i świeżego oraz rozmarynu i innych przypraw, w których został zamarynowany karczek, bo to właśnie z niego powstał gyros.
Okazuje się, że zioła świetnie zastąpiły przyprawę gyros z torebki nafaszerowaną glutaminianem i innymi chemicznymi subsytutami. Jeśli lubicie karczek bardzo polecam wersję "gyrosową". Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie. Co prawda aromat mojego ogrodowego tymianku nie może równać się z osławionym tymiankiem z Krety, ale gyrosowy smak dania został odtworzony. Niezastapiony dodatek do letniego grillowania! Polecam!


Składniki na 4-6 porcji:
1 kg karczku
3-4 łyżki oleju lub oliwy
1,5 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 czubate łyżeczki słodkiej paparyki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu
2 cebule
świeże zioła oregano i rozmarynu

Składniki na tzatziki:
500 g jogutru greckiego 10%
1 mały długi ogórek
2 ząbki czosnku
ocet winny biały lub wino-1 łyżka
oliwa 1-2 łyżki
sól, pieprz
koperek lub szczypiorek

Wykonanie:
  • karkówkę umyć, osuszyć pokroić w plastry, następnie w cienkie paseczki. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc do lodówki
  • mięso odsączyć (jeśli podeszło wodą) i podsmażyć na mocno rozgrzanej dużej patelni, aż straci surowy charakter i się zrumieni. Możesz podzielić smażenie na dwie porcje, jeśli nie dysponujesz wystarczająco dużą patelnią
  • na drugiej patelni zrumienić posiekaną cebulę z czosnkiem. Mięso połączyć z podsmażoną cebulą, podlać szklanką wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości - około 20-30 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody lub, zagęścic 1 łyżeczką mąki, by utworzyć apetyczny sos. Zrobiłam sos, ponieważ podałam gyros z puree ziemniaczanym
  • w międzyczasie przygotować tzatziki. Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić i odstawić, by puścił sok. Odsączyć dokładnie ogórka na sitku następnie połączyć z jogurtem, posiekanym czosnkiem, octem winnym i oliwą. Doprawić solą i pieprzem z młynka do smaku. Dodać posiekany koperek lub szczypiorek
  • gyros podawać z tzatzikami i ulubionymi dodatkami
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


5 komentarzy:

  1. przepis ok...;) ale niestety zwracam uwagę na pisowniĘ.. jak się prowadzi bloga tymbardziej- oryginalany ;) a nie orginalny

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalny...;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To słowo - pułapka! Dziękuję za czujność:)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za fantastyczne przepisy☺ Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja dziękuję za miły komentarz. Pozdrowienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)