Guten Appetit

niedziela, 31 sierpnia 2014

Jajka sadzone na pomidorach



Jajka sadzone na pomidorach to nasze rytualne śniadanie przed każdym wyjazdem urlopowo - wakacyjnym. Proste, pyszne i bardzo sycące. Wiadomo jajko ma najlepszy komplet
pełnowartościowego białka, by zaspokoić poczucie głodu na wiele godzin. Poza tym wyprzątając lodówkę przed 14-dniowym wyjazdem najprościej zostawić w niej kilka  jajek i pomidorów.
Może mój post jest trochę spóźniony, bo wakacyjne wojaże dobiegają końca, ale jajko sadzone na pomidorach świetnie nada się również na leniwe niedzielne śniadanko. Bardzo polecam!


Składniki na 2 porcje:
4 jajka "O"
2-3 pomidory
szczypiorek
sól, pieprz z młynka
1-2 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • na patelni rozgrzać masło ghee
  • pomidory pokroić w grube plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni jeden obok drugiego. Poddusić, aż zmiękną
  • na pomidory wybić jajka. Posolić i oprószyć pieprzem. Suto posypać szczypiorkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub dłużej jeśli lubisz ścięte żółtka
  • poporcjować i łopatką zsunąć na talerzyki. Podawać z pieczywem
                                                  SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)