Guten Appetit

wtorek, 5 sierpnia 2014

Konfitura z wiśni - tradycyjna


Konfitury - owoce usmażone w gęstym syropie - to wielka specjalność kuchni staropolskiej. Konfitury otrzymuje się przez gotowanie w gęstym syropie całych owoców lub dużych ich kawałków. Owoce w konfiturze są przejrzyste i nie wymagają pasteryzowania. Gotowanie konfitur ma na celu przesycenie owocow cukrem w taki sposób, by sie nie rozpadły. Dlatego należy gotować je powoli, z przerwami, a zawartością garnka potrząsać zamiast mieszać łyżką. Gotować w płaskim, szerokim garnku, z którego woda szybciej odparuje. Warto pamiętać, że zamiast wody można użyć soku. W dobrze ugotowanej konfiturze owoce nie wypływają ku górze, są szkliste i pozostają zawieszone w syropie.

Słoiczki kwaskowatych wisienek zatopionych w gęstym, słodkim syropie będą w zimie prawdziwym rarytasem w każdej spiżarni. Amatorów na te kwaśne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu, ale na konfiturę jako dodatek do naleśników, gofrów, ciast i deserów znajdzie się już znacznie więcej.
Dałam dużo mniej cukru niż nakazuje tradycja, bo powinno się wziąć na 1 kg owoców - 1 kg cukru. Konfitura z nieco mniejszą ilością cukru jest równie udana i ani tak bardzo, bardzo słodka.

Składniki:

1,5 kg wiśni
0,75 dkg cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie konfitury:
  • na konfiturę wybrać bardzo dojrzałe owoce. Wiśnie umyć, odszypułkować i pozbawić owoce pestek. Ręcznie, np.przy pomocy agrafki bądź specjalnym urządzeniem do usuwania pestek. Powstały sok zachować
  • wydrylowane wiśnie zasypać 500 g cukru i pozostawić na 2 - 3 godziny, by puściły sok 
  • cały sok zlać do szerokiego, płaskiego rondla i zagotować, następnie do gorącego syropu dodać wiśnie i resztę cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i rozpocząć smażenie konfitur. Nie dolewać wody, nie mieszać łyżką, tylko potrząsać garnkiem. Zbierać tworzącą się pianę. Smażyć z przerwami, najlepiej przez 2 dni, aż konfitura zgęstnieje. Smażyłam 3 razy dziennie po około 30 minut przez 2 dni. Pod koniec smażenia dodać sok wyciśnięty z cytryny
  • wyparzyć słoiczki i nakrętki
  • napełnić słoiki gorącą konfiturą. Przed zakręceniem dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika i nakrętkę. Zakręcić. Odstawić do góry dnem, aż do wystudzenia 
                                                      UDANYCH PRZETWORÓW !

Przetwory

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Moj domowy lasuch tez jest zachwycony,nie wiem czy dotrwaja do zimy:-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)