Guten Appetit

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Normandzki chleb z jablkami Hamelmana

"W słynącej z jabłek Normandii upieczono chleb, którego składnikiem są owoce. Ciasto zawiera nie tylko suszone jabłka, lecz także jabłkowy cydr. To doskonały sposób na zużycie nieco zwietrzałego napoju. Jabłka powinny być suszone w piecu w temperaturze 120°C, aż będą suche, ale sprężyste. To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci. Aby uzyskać jak najlepszy smak, użyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cydru" tyle Hamelman, bo to kolejny chleb z jego książki "Chleb".
Jabłek nigdy nie suszyłam także użyłam kupnych, może tylko pocięłam je w trochę za duże kawałki. Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny, ale o wyrażnym słodkawym posmaku, także jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi się, choć to pewnie rzecz smaku. Jedyna moja modyfikacja,wynikła raczej z konieczności niż wyboru, to podmiana połowy mąki chlebowej na mąkę orkiszowa 630.

Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg:
mąka chlebowa - 650 g
mąka pszenna razowa - 90 g
woda - 210 g
cydr jabłkowy - 310 g
sól - 20g
drożdże 100g - świeże, 5g - instant
levain - 260 g oprócz 2 łyżek
jabłka pokrojone w plasterki lub kostkę - 140 g

Lavain - mąka chlebowa-160g 
              woda - 100 g
              dojrzały zakwas sztywny - (2 łyżki i 1 łyżeczka)

WYKONANIE:
  • przygotowanie Levain. Zaczyn przygotować 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta i zostawić przykryty folią spożywczą, najlepiej na noc
  • mieszanie. Włożyć do misy robota wszystkie składniki oprócz suszonych jabłek. Mieszać najpierw 3 minuty na I prędkości, w razie konieczności korygując nawodnienie, do otrzymania ciasta o średniej konsystencji. Następnie mieszać na II prędkości przez 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać suszone jabłka i mieszać na I prędkości tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone
  • fermentacja powinna trwać 1-2 godziny. Długość fermentacji zależna jest od temperatury. Jeśli ma trwać 2 godziny, złożyć ciato po godzinie. Jeśli ciasto będzie fermentować godzinę, składanie nie jest potrzebne
  • dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na 2 porcje o wadze 0,680 kg i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie. Ułożyć w koszyczkach wysypanych mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie w temperaturze 225°C przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze
  • studzić na kratce
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię takie słodkawe chleby, szczególnie kanapki z żółtym serem i pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie z zoltym serem smakowal najlepiej:)

      Usuń
  2. Wrześniowa piekarnia to własnie ten chleb. Dobrze, że napisałaś, że słodkawy, bo wiem czego się spodziewać, trudno, mam wytrawny cydr, może dodam mniej jabłek? Upiekł Ci sie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata dziekuje:)Tez mialam wytrawny cydr,moze moje jablka byly za slodkie,choc nie wiem ,bo ich nie kosztowalam:) Dla mnie chlebek byl orginalny i smaczny,maz nie byl zachwycony:)

      Usuń
    2. Hahaha - upiekłam, u mnie to samo, mąż też raczej na nie :)

      Usuń
    3. W takim razie jest to raczej damski chlebek

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)