Guten Appetit

piątek, 22 sierpnia 2014

Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką





Pyszne, puchate i pachnące morelami oraz migdałową kruszonką ciasto drożdżowe na sobotę. Bardzo owocowe i wilgotne dzięki dużej ilości owoców. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z udziałem maślanki.
Już wielokrotnie czytałam podobne przepisy i byłam ciekawa efektu tej zamiany - mleka na maślankę. To ze wszech miar korzystna zamiana, nawet dla  konsystencji ciasta. Jest wyjątkowo plastyczne, wspaniałe do współpracy. Bardzo łatwe, podzielne, bo upieczone na dużej blaszce. Polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki na blachę 24x40 cm :

400 g mąki orkiszowej jasnej 630
140 g maślanki
50 g wody
2 żółtka
70 g masla
60 g cukru
1 op.suchych drożdży
1/3 łyżeczka soli
1 kg moreli
Składniki na kruszonkę :
75 g mąki orkiszowej jasnej 630
75 g mielonych migdałów ( u mnie ze skórką)
75 g masła
75 g cukru

WYKONANIE:
  • maślankę z wodą delikatnie podgrzać w małym garnuszku. Dodać pokrojone w wiórki masło
  • mąkę, cukier, drożdże i sól umieścić w misie robota, dodać maślankę z masłem i żółtka jaj, następnie zagnieść hakiem  gładkie, lśniące nie lepiące się ciasto. Misę przykryć folią spożywczą , umieścić w ciepłym miejscu i odstawić do podwojenia objętości
  • morele umyć, wypestkować
  • składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki do pieczenia i przełożyć z papierem na blaszkę. Na cieście gęsto rozłożyć przygotowane morele skórką do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 180°C
  • na morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w 180°C 40-45 minut. Czy jest upieczone można sprawdzić przy pomocy patyczka
  •  studzić na kratce
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Uwagi: ciasto jest bardzo ekonomiczne, świetnie nadaje się do zamrażania. Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin, pakuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażać w mikrofali lub wyjąć 30 minut wcześniej, a rozmrozi się samo w temperaturze pokojowej.

4 komentarze:

  1. Genialny przepis! Uwielbiam ciasta orkiszowe, także na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bartku,dziekuje za mily komentarz:) Przepis Cie nie zawiedzie,bo ciasto jest pyszne:-)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda cudownie ze słonecznymi morelami :)
    Bardzo polubiłam drożdżowe na mące orkiszowej, więc z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin,ciesze sie,ze przepis Ci sie spodobal:) Daj znac,jak smakowalo:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)