Guten Appetit

sobota, 9 sierpnia 2014

Pasztet z cukinii - pyszny








Szukałam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 100%, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt byl nijaki. Pasztet bardzo przeciętny.
Dałam spokój poszukiwaniom, a przywołałam swoje smaki, które najlepiej komponują się z cukinią.
I proszę bardzo, oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.
Już zapach wydobywający się z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu. Pasztet jest tak smaczny, że można go jeść i jeść....Świetny na zimno do kanapek, jak również pokrojony w grube plastry i przysmażony na patelni. Jest bardzo delikatny. Bardzo polecam!

Składniki na 1 foremkę:
3 cukinie + 1 dodatkowo
2 cebule
3 spore ząbki czosnku
2 łyżki masła ghee
2  jajka L
5 - 8 łyżek bułki tartej
5 łyżek rozpuszczalnych płatków owsianych
6 - 8 suszonych pomidorów ze słoika
5 gałązek oregano lub pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej hiszpańskiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól, pieprz

Wykonanie:
  • cukinię umyć i zetrzeć  na grubych oczkach tarki lub mniejszych jeśli wolisz. Zasypać płaską łyżką soli, wymieszać i ułożyć na sicie do odsączenia
  • cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła ghee delikatnie zezłocić na patelni. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić drobno posiekany czosnek. Cebulkę dusić powoli i długo, aż nabierze cudownego słodkiego aromatu
  • suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę
  • zioła oberwać z gałązek i posiekać
  • cukinię dość solidnie odcisnąć na sitku ręką, by pozbyć się nadmiaru soku i wymieszać z bułką  tartą, płatkami owsianymi, 2-ma żółtkami, ziołami, pomidorkami i przyprawami. Najlepiej zrobić to ręką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie dodać dodatkowej porcji bułki tartej ( dodałam jeszcze 3 łyżki ), ponieważ masa powinna być dość zwięzła
  • białka ubić na sztywną pianę
  • masę wymieszać z ubitymi białkami
  • czwartą cukinię przy pomocy nożyka do obierania warzyw pokroić w cienkie plastry. Plastrami wyłożyć foremkę, uprzednio delikatnie natłuszczoną. Część plastrów ułożyłam na górze
  • przygotowaną masę cukiniową przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię pasztetu łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia. Piekłam pasztet 1 godzine i 15 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki
  • studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez noc
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. Leżą w chałupie cukinie, jakoś nie mam ochoty na przerabianie, ale Twój pasztet wygląda bardzo apetyczne. Tylko co to za cholera te płatki rozpuszczalne ? Czy może to to samo co błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata,nie pozwol poniewierac sie cukiniom ,bo pasztet jest tak smaczny,ze na pewno zrobisz go nie raz,a platki oczywiscie blyskawiczne :)

      Usuń
    2. Dzięki, jak dam radę to w najbliższym czasie robię :)

      Usuń
  2. A i na jaką foremkę ta porcja, pamiętasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatka,porcja jest na mala foremke.Moja ma 22X11X8 cm.Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Pasztet wygląda tak apetycznie, że aż chce się go zrobić- tylko jaka to jest ta wędzona hiszpańska papryka i czym ewentualnie można ja zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. begonia6,wedzona papryka nie jest latwa do kupienia,ale nie jest to niemozliwe (internet!).Bardzo podkreca smak,ale bez niej pasztet bedzie rownie smaczny. Zastap ja po prostu czerwona papryka w proszku,delikatna lub ostra jak lubisz:)

      Usuń
  4. witam, czy można czymś zastąpić bułkę tartą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,możesz zamiast bułki użyć mielonych orzechów laskowych lub migdałów,uzyskasz jeszcze ciekawszy smak:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)