Guten Appetit

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pierogi "ruskie" z cukinią


Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć "mączystej odmiany" ziemniaka. Twarożki przyjechaly ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru.
I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części ziemniaków zamiast sera dodałam startą na tarce cukinię i powstały dzisiejsze cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
500 g mączystych ziemniaków
1 spora cukinia - około 300 g
1 cebula
sól, pieprz
świeże oregano lub majeranek
1 łyżka masła gheee
do okraszenia: boczek, cebula

Wykonanie:
  • cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na  łyżce masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i przesmażyć razem
  • ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną cukinią i cebulką. Sowicie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym oregano lub majerankiem
  • mąkę z ciepłą wodą, solą i oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać mąką
  • rozwałkować cienko, wykrawać foremką "kółka", nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegi
  • gotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody
  • podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. Super smakują z zimnym kefirem lub maślanką
                                                                   SMACZNEGO !

      4 komentarze:

      1. Ciekawe połączenie farszu, z cukinią nigdy nie kosztowałam - podoba mi się :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Konczi i Szpileczka dziekuje:) Sprobujcie zrobic,sa naprawde bardzo dobre:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Też bardzo lubię eksperymentować! Zapraszam na przepis miesiąca.
        Pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń
      4. Gosia,dziekuje za odwiedziny,chetnie cos przygotuje:) Rowniez pozdrawiam:)

        OdpowiedzUsuń

      Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)