Guten Appetit

piątek, 29 sierpnia 2014

Sernik nowojorski z owocami jagodowymi


Od dawna byłam ciekawa jak smakuje klasyk z Nowego Jorku, którym zachwyca się cały świat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniu, wilgotny, gęsty, bardzo kremowy i rozpływający się w ustach, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.
Foremkę owinełam folią aluminiową i ustawiłam w większym naczniu wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Ten sam efekt można uzyskać wstawiając na dno piekarnika naczynie wypełnione gorącą wodą.
Sernik, który na pewno będzie smakował każdemu. Nie zachwyci jednak smakoszy liczących kalorie, bo dodatek 2 kubków 18 % śmietany to spora dawka kalorii i tłuszczu. Sernik jest przepyszny, przepis wart polecenia, jednak pozostanę przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tłuszczowy !) pieczonych bez kapieli wodnej, a równie kremowych, wilgotnych i rozpływających się w ustach.

Składniki na spód ciasta:
200 g owsianych ciasteczek lub innych
70 g masła
Składniki na masę serową :
1000 g sera 3 x mielonego
5 jajek
3 łyżki mączki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
200 g kwaśnej śmietany
150 g cukru
Dodatkowo:
500-600 g świeżych owoców jagodowych
40 g  cukru pudru
200 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 170°C. Ciasteczka razem z masłem zmiażdzyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć i zapiec w piekarniku przez 10 minut
  • ostudzić podpieczoną masę ciasteczkową na kratce kuchennej
  • ser, jajka, śmietanę, mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać i wylać na podpieczony spód. Tortownicę o średnicy 26 cm owinąć dwoma pasami foli aluminiowej na krzyż i i ustawić w większej formie wypełnionej gorącą wodą, tak by sięgała na wysokość 2 cm boku tortownicy. Sernik piec 45 minut
  • śmietanę rozmieszać z cukrem pudrem. Wylać na sernik i piec dalsze 15 minut
  • wyjąć z piekarnika, cienkim nożem uwolnić rant sernika. Studzić na kratce, następnie najlepiej przez noc w lodówce
  • schłodzony sernik podawać z owocami jagodowymi
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Źródło: Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA

8 komentarzy:

  1. Jeszcze go nigdy sama nie robiłam, ale miałam okazję jeść i jest naprawdę pyszny :) Pięknie wygląda z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Pyszny jest,to fakt,ale taki kaloryczny !

      Usuń
  2. Musze taki zrobic :) Wyglada przepysznie i na pewno tez tak smakuje :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje nieziemsko,jak na swiatowy klasyk przystalo:)

      Usuń
  3. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Sernik jest absolutnie obłędny:)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawdziwa pychotka! Bardzo polecam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)