Guten Appetit

poniedziałek, 22 września 2014

Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika


Do tej pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku, w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka, uważając je za nieatrakcyjne.
Całkiem niesłusznie, ponieważ  w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie. Wystarczy smakowita panierka, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi oregano i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu. Proste, szybkie i właściwie samo się robi. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty, a skórka jest niewiarygodnie chrupiąca, absolutnie pyszna. Koniecznie do wypróbowania. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

8 podudzi z kurczaka
50 g parmezanu lub innego twardego sera
100 g tartej bułki
2 małe jajka
sól
2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz cayenne
80 g mąki

Wykonanie
  • nastawić piekarnik na 200`C, z termoobiegiem na 180`C. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą. W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenne i oregano. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
  • nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące, nadmiar mąki strzepnąć, następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bułki tartej i parmezanu
  • opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na średniej szynie 45 minut, aż do zezłocenia
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                                SMACZNEGO !

źródło- Essen&trinken fur jeden Tag Heft 9/2014

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)