Guten Appetit

czwartek, 11 września 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne


Ponieważ uwielbiam ciasta z owocami, nie wyobrażam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze śliwkami. Dzisiejsze będzie na pewno wielokrotnie powtarzane. Jest to pyszny drożdżowiec ze śliwkami i orzechową kruszonką.
Do  kruszonki użyłam podprażonych mielonych orzechów laskowych, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna. Ciasta w stosunku do ilości owoców jest tak w sam raz, nie za dużo, za to dużo, dużo śliwek. To najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze. Jak na drożdżowe jest wilgotne, bardzo mięciutkie i delikatne.

Skladniki na średnią blaszkę:
300 - 320 g mąki orkiszowej 630 (lub innej)
150 g maślanki lub mleka
60 g cukru
50 g masła
1 jajko L (lub 1 male jajko+ 1żółtko)
1,5 łyżeczki suchych drożdży
solidna szczypta soli
1.200-1.400 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
50 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki orkiszowej 630
50 g masła
50 g cukru


Wykonanie:
  • maślankę (użyłam 120 g maślanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dorzucić masło pokrojone w wiórki
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka dokładnie zagnieść. Ciasto będzie dość luźne. Misę przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenie objętości
  • z mąki, mielonych orzechów i cukru zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
  • śliwki umyć, przekroić każdą na pół, usunąć pestkę
  • wyrośnięte ciasto podsypując mąką rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Z papierem przenieść na blaszkę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 minut do napuszenia
  • na cieście ułożyć dość gęsto przygotowane śliwki, skórkami do dołu
  • na śliwkach rozkruszyć kruszonkę
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut
  • studzić na kratce lub zajadać jeszcze ciepłe
Śliwka - robaczywka!                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki pyszny:)Podprazone orzechy daja niesamowity smak i zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmm... i smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuje! I smakuje rownie pysznie!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)