Guten Appetit

wtorek, 2 września 2014

Ciecierzyca z cukinią


Expresowe, bardzo proste, wręcz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę pod ręką zrobisz je w niecałe 10 minut.
Warto wykorzystać ostatnie cukinie do przygotowania tego pożywnego, zdrowego dania. Nie wiem czy wszyscy zachwycą się jego smakiem, ale amatorzy ciecierzycy i cukinii na pewno. Gwarantem dobrego smaku jest dobra ciecierzyca i o ile do hummusu nadaje się ta z puszki , tutaj - prawie saute, najlepsza będzie jednak ta samodzielnie ugotowana.

Składniki:

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 mała cukinia
200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
1 łyżka świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ugotować wcześniej ciecierzycę (najlepiej wg tego przepisu)
  • sos sojowy, olej, sok z cytryny i wodę umieścić na patelni i mocno rozgrzać. Pokrojoną w drobna kostkę cukinię dodać do sosu i podpiec krótko na silnym ogniu
  • dodać ciecierzycę, wymieszać. Pospolić i oprószyć pieprzem
  • podawać z posiekanymi ziołami ( u mnie: tymianek, oregano i mięta)
                                                                  ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Danie zawiera:274 kcal,15 g białka,10 g tłuszczu
32 g węglowodanów,9 g błonnika,0 g cholesterolu

Danie pochodzi z magazynu "Natürlich"

2 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam ciecierzycę, więc takim daniem, gdzie jej smak jest wyeksponowany, bym się zachwyciła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin dziekuje,nam tez bardzo smakowala:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)