Guten Appetit

piątek, 26 września 2014

Dżem aroniowo - jabłkowy

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne, wprowadź do diety aronię. To prawdziwa bomba witaminowa, ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Związki polifenolowe, które znajdują się w aronii w dużych ilościach mają silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, poprawiają wzrok.
Więcej o zdrowotnych właściwościach aronii polecam do przeczytania artykuł: tutaj.
W skład aronii wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które nadają jej kolor. 100 g owoców aronii to 1-2 g polifenoli, w tym 0,5 g antocyjanów.
Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze. Przygotowałam z  aronii dżem z dodatkiem jabłek. Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak, ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny. Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców. Mnie zapewniano, iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia i tak jest w istocie. Jeśli tylko macie okazję, zaopatrzcie  się w owoce aronii. Jeśli się zastanawiasz, warto robić przetwory z aronii - podpowiadam, że naprawdę warto ! Robiłam je po raz pierwszy, lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i zrobię z niej znowu przetwory. Tak przygotowana aronia jest również świetnym dodatkiem do mięs, podobnie jak żurawina.

Skladniki na 4 słoiczki:

1 kg aronii
0,5-1 kg jabłek
0,5 kg cukru trzcinowego
100-200 ml wody
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • aronię przebrać, opłukać i wsypać do rondla o grubym dnie, w którym będziemy smażyć dżem. Część owoców zmiażdżyć pałką lub tłuczkiem i zasypać cukrem na całą noc. Delikatne zmiażdżenie owoców jest konieczne, gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczą
  • gdy aronia puści sok rozpocząć smażenie. Gdy nie za wiele puści soków, dolej wody. Moją smażyłam około 1,5 godziny
  • jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się aronii. Smażyć następne 30-50 minut, od czasu do czasu mieszając
  • wysmażony dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków
  • pasteryzować w dużym garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minut
                                                                  SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast jabłek możesz dodać gruszki lub śliwki lub pomieszać owoce. Im więcej owoców dodasz do aronii, ty bardziej dżemową uzyskasz konsystencję, ponieważ sama aronia jest dosyć "sucha"

4 komentarze:

  1. Taki dżem to same dobroci: nie dość, że pomaga naszemu organizmowi to jeszcze jak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go pierwszy raz i nie przypuszczałam,że może być tak smaczny.

      Usuń
  2. Samo zdrowie:)! Moja Mama zawsze robi soki albo dzemy ale z samej aronii. W sumie fajny pomysl żeby ją z jabłkiem połączyć:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł zapożyczony,ale sprawdził się super,bo jabłko ma dużo pektyn i świetnie uzupełnia się z aronia :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)