Guten Appetit

piątek, 5 września 2014

Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance - II


Nie mam już dostępu do leśnych jagód, ale w zastępstwie doskonale sprawdziła się borówka amerykańska. Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej leśna krewniaczka, za to jest równie smaczna, tak samo zdrowa i prostsza w obsłudze, bo nie ma potrzeby mieszania borówek z mąką, przy przygotowaniu bułeczek drożdżowych.
Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe na maślance. Jest doskonałe, bardzo plastyczne, naprawdę godne polecenia. Na drożdżówki jest zawsze dobra pora. Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny słodki dodatek do kawy lub na drugie śniadanie, a te upieczone w domu nie mają sobie równych. Zapraszam do przepisu.


Składniki na 14 bułeczek a`50 g:
400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)
130 g maślanki
60 g wody
2 żółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
30 g mąki orkiszowej
30 g wiórkow kokosowych

30 g masła
30 g cukru
dodatkowo: 1 białko do posmarowania
200 g borówki amerykańskiej

Wykonanie:
  • maślankę z wodą lekko podgrzać w rondelku. Dodać masło w kawałkach, by zmiękło
  • odważyć mąkę, dodać sól, cukier, opakowanie suchych drożdży, dodać mleko, żółtka i wyrobić hakiem gładkie, nie lepiące się ciasto. Przykryć misę robota folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanej ilości ciasta zrobiłam 14 bułeczek odważając po 50 g ciasta na bułeczkę. Możesz zrobić mniej bułek trochę większych. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach, ułożyć na blaszce i zostawić do napuszenia. Następnie w każdej bułce zrobić denkiem od szklanki wgłębienie, dociskając mocno szklankę do blachy. Zagłębienie wypełnić jagodami. Rant każdej bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Rozsypać na bułeczce kruszonkę
  • jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut
  • studzić na kratce
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. z kokosową kruszonką to nowość :) wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje ILoveBake:) Sa naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się spóźniłam w tym roku i w końcu nie zdążyłam kupić jagód na zapas :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troche szkoda,ale jagodzianki z borowka sa naprawde super smaczne:)

      Usuń
  4. Wyszły idealne! Dziękuję za przepis!

    http://czerwonygupik.blogspot.com/2016/08/jagodzianki.html

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)