Guten Appetit

czwartek, 25 września 2014

Drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą


Pyszne, ostatnie już w tym roku  drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłują przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.

Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto  i owoce, bez dodatku serka czy budyniu.


Składniki:
400 g mąki ( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
190 g mleka
2 żółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
białko do posmarownia
około 400 g jeżyn
60 g białej czekolady + 1 - 2 łyżyki śmietany kremówki

Wykonanie:
  • przygotować ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać mleko. Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnika
  • do misy miksera odważyć suche składniki, dodać mleko z masłem i żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12  bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
  • ewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
  • piec w 200`C 20 - 25 minut
  • studzić na kratce
  • roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Schrupałabym taką na drugie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Chętnie bym Cię poczęstowała!

      Usuń
  2. Dla mnie jednak jeżyny to ciągle lato. Porywam jedną, bo wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety,czas biegnie nieubłaganie.To już niestety jesień!

      Usuń
  3. Robiłam podobne, tylko zamiast białej czekolady dałam kruszonkę - mmm, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno,zrobiłam z czekolada dla urozmaicenia,ale nastepne też będą z kruszonką!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)