Guten Appetit

środa, 24 września 2014

Kostka z kaszy manny


Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosownie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.

Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).


Składniki na 6 porcji:
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody
sól
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

Wykonanie:
  • zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę. Gdy użyjesz kaszy preparowanej - jest gotowa jest po wymieszaniu z gotującą wodą
  • wyłożyć gorącą  kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną wodą, rozsmarować i wystudzić
  • przed podaniem pokroić kaszę w kostkę. Podawać do zupy
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. świetna mała słodycz! i zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam taka kostkę z bardzo dawnych czasów - mama robiła. Wiesz, ze nigdy nawet nie próbowałam jej zrobić? U nas była dodatkiem do rosołu - chyba. Ło boszeee jakie to stare dzieje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie spróbowałam - zrobiłam ją po raz pierwszy, własnie do rosołu i pewnie nie ostatni:)

      Usuń
  3. super przekąska dla niejadka...mój jadł

    --------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)