Guten Appetit

sobota, 6 września 2014

Lody jogurtowe z musem jeżynowym


Nikogo nie muszę przekonywać o wyższosi domowych lodów. Dzisiejsze z musem jeżynowym to świetny sposób na wykorzystanie ostatnich jeżyn. Lody robi się w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów.
Niezbędne do ich produkcji są jednak foremki. Te na zdjęciach pochodzą z Ikea i kosztują kilka groszy. To naprawdę bardzo praktyczny i przydatny gadżet w kuchni. Zapraszam na dietetyczne, jogurtowe lody, którymi można się bezkarnie objadać.


Składniki na 6 foremek:
150 g musu z jeżyn
150 g jogurtu
2 lub więcej łyżek miodu, ksylitolu, cukru

Wykonanie:
  • 300-400 g jeżyn zagotować z 2 łyżkami cukru i potrzymać na ogniu kilka minut ,by owoce sie rozpadły. Przetrzeć jeżyny przez sitko i ostudzić
  • jogurt wymieszać z cukrem z małym nadmiarem. Trzeba pamietać, że jogurt po schłodzeniu będzie wydawał się mniej słodki
  • nakładać naprzemienie do foremek jogurt ze schłodzonym musem jeżynowym. Foremki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc umieścić w zamrażarce
  • przygotować kubeczek z gorącą wodą. Po zanurzeniu foremki z lodem na chwilę w kubeczku bez trudu wyjmiesz loda z foremki
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


3 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)