Guten Appetit

sobota, 27 września 2014

Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami


Nie przepadam za ucieranymi ciastami, nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyć. To natomiast jest wyśmienite, śmiem twierdzić - lepszego i nie jadłam i nie robiłam.
Gorąco polecam, bo i połączenie smakowe jest idealne, śliwki i kokos smakują tutaj wyjątkowo i jest bardzo proste do przygotowania. Wypróbujcie, a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.

Składniki na tortownicę 26 cm:

800 g śliwek
260 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sól
4 jajka - M
1 łyżka cukru pudru

Wykonannie :
  • włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C). Śliwki wypestkować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch. Ubijać przynajmniej 8 minut. Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka. Mąkę wmieszać na małych obrota miksera
  • ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy, wyrównać łopatką. Dachówkowato skórkami do dołu ułożyć połówki śliwek
  • piec w 180`C 40-45 minut
  • studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                SMACZNEGO !

źródło : Essen&Trinken Heft 9/2014
całość to 10 porji, a 1 porcja zawiera 6 g białka, 23 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i 418 kcal

6 komentarzy:

  1. Nie łączyłam jeszcze śliwek i kokosa. Intryguje mnie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię ciasta ucierane, ale tak jak piszesz potrafią się "zważyć".
    Może rada, by wszystkie składniki były trzymane jakiś czas w temperaturze pokojowej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź,ale u mnie to niestety nie działa! Pozdrowienia:)

      Usuń
  3. Z kokosem mówisz...? Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm..będzie Ci smakować,na pewno!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)