Guten Appetit

piątek, 12 września 2014

Udka kurczaka w porterze



Jeśli lubisz kurczaka, a nie lubisz kości tylko samo mięsko ten przepis jest dla Ciebie. Kurczak pozbawiony kości, zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem ziół jest znakomity.
Udka są bardzo soczyste. Kurczaka w ten sposób przygotowywał Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger". Przepis jest niezwykle prosty i łatwy do odtworzenia, a jedyna trudność to usunięcie kości z udek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a odkryjecie na nowo smak kurczaka.

Składniki na 4 porcje:

4 udka kurze
tymianek, oregano lub majeranek
sól, pieprz
piwo Porter

Wykonanie:
  • mięso umyć, osuszyć i wyciąć kości. Najpierw delikatnie naciąć dookoła kostki, następnie naciąć nogę wzdłuż i wyjąć kość, powoli odcinając płat mięsa od kości
  • wewnetrzną stronę udek posolić, oprószyc pieprzem i obłożyć ziołami
  • każdą tak przygotowaną nóżkę złożyć na pół, umieścić w naczyniu, następnie zalać Porterem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 doby
  • nóżki wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do góry
  • włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 35 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości nóżek i tak 2 nóżki będą upieczone i rumiane już po 25 minutach
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)