Guten Appetit

poniedziałek, 15 września 2014

Zupa krem dynia & jabłko & majeranek


Kolejna propozycja zupy kremu z dyni. Dodatek pomidora w znakomity sposób złamał słodycz dynii
a jabłko dodało świeżości i winnego smaku. A jak jabłko, to w naturalny sposób nasunął się pomysł z majerankiem, który kapitalnie łączy się z jabłkiem na wytrawnie.
I to właśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego. Zupa jest po prostu pyszna. Bardzo polecam do wypróbownia.


Składniki na 4 porcje:
600-700 g dyni Hokkaido lub innej
1 jabłko
1 cebula
1 łyżka masła ghee
1 ząbek czosnku
600-700 ml bulionu lub wody
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
kilka gałązek majeranku

Wykonanie:
  • tym razem dynię upiekłam w piekarniku. Dynię przekroić na pół, pokroić w 2-3 cm kawałki. Usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  skropić oliwą i posolić. Dodałam gałązkę rozmarynu. Piec około 20-25 minut w 180°C do miekkości
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle
  • jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut
  • dołożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem). Zagotować.Wyłowić 2 łyżki jabłuszek do przybrania zupy, resztę zblendować na gładki krem
  • doprawić zupę solą, pieprzem, gałka muszkatalową i majerankiem
Dynia na słodko i słono                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję,sama sie mile zdziwiłam,że majeranek tak może podbić smak dyni.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)