Guten Appetit

poniedziałek, 8 września 2014

Zupa krem dyniowo-pomidorowa


Dynie na start ! I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni, bo ciagle mam nadzieję na słoneczną końcówkę lata. Pojawiły się jednak już pierwsze dynie i nie mogłam się oprzeć, właściwie to stęskniliśmy sie już za jesiennymi zupami.
Ta jest wyjątkowo delikatna, łagodna i kremowa, polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za słodkawo - mdławą zupa dyniową. Dodatek kwaśnych pomidorów idealnie zbalansował słodycz dyni. Zupę podałam z grzankami z domowego chleba orkiszowego, bez zabielania.

Składniki na 4 porcje:

dynia Hokkaido 500-600 g
2-3 pomidory
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
600-700 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
wędzona papryka - opcjonalnie
solidna szczypta cukru
4 kromki pieczywa
2-3 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce masła ghee
  • dynię pokroić,wypestkować. Pokroić w kostkę. Hokkaido nie obieramy ze skórki. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem kilka minut na silnym ogniu, aż zapachnie dynią
  • pomidory z góry naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie ostudzić i zdjąć skórę. Pokroić w grubą kostkę i dołożyć do garnka z dynią. Zalać bulionem i gotować około 15-20 minut
  • kromki chleba  pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce masła ghee
  • zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać szczyptę cukru, ewentualnie wędzoną paprykę w proszku
  • podawać z grzankami
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Warzywa psiankowate 2014

9 komentarzy:

  1. jeśli jest dynia to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pysznie:) Bardzo nam smakowala,polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała być pyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate, która kończy się już jutro.

    OdpowiedzUsuń
  4. Byla pyszna:) Przepis oczywiscie dodaje do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda apetycznie :)
    Śliczne masz miseczki (chyba już o tym pisałam) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje gin:) Miseczki maja swietna pojemnosc i sa bardzo wygodne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dzięki,nam też bardzo smakowała:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)