Guten Appetit

czwartek, 30 października 2014

Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie


Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Proste składniki takie jak kiełbaski, cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.
Tak jest właśnie z tym daniem, niby bardzo pospolite składniki, a smak potrawy nadzwyczajny. Bratwurst, smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.

Składniki:

250 g czerwonej cebuli
3 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku lub majeranku
1-2 płaskie łyżki cukru
200 ml czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
1-2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
sól, pieprz
5 dużych lub 10 małych Bratwurstów
500 g ziemniaków
125 ml mleka
1 łyżka masła
gałka muszkatałowa

Wykonanie:
  • ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miękkości w osolonej wodzie
  • cebulę obrać i pokroić w piórka. Poddusić na oleju przez 5 minut. Dodać cukier, oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę, aż cukier się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem, dolać wino i bulion, dusić około 10 minut do odparowania płynów
  • na drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty
  • ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło
  • do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić. Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić
  • podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym
                                                                SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. mmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj,było nadspodziewanie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na koniec jeszcze sie spuszczanie do sosu.zageszcza!!!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)