Guten Appetit

środa, 15 października 2014

Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami


Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.
Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach. Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Polecam!



Składniki na 1 bochenek:
średnia dynia Hokkaido (300 g puree)
450 g mąki orkiszowej 700
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki oleju z dynii
50 - 100 ml wody
50 g pestek z dynii

Wykonanie:
  • Dynie umyć, przekroić na ćwiartki, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree. Można to uczynić na 2 sposoby. Upiec dynię w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę, zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10 - 15 minut. Ostudzić i zblendować na gładką masę
  • z mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto, ewentualnie dodać wodę. Wodę dodawać stopniowo. Trzeba pamiętać, że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto. Wmieszać do ciasta pestki z dynii. Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia
  • ponownie zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania, złączeniem do góry. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania
  • wyrośnięty, odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę, naciąć promieniście, spryskać wodą i posypać pestkami z dynii
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk
  • studzić na kratce
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!
źródło: ulotka reklamowa dm

8 komentarzy:

  1. Jaki cudny kolor. Mogę kromeczkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dyniowe chleby, a takiego jeszcze nie robiłam. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) Ten chlebek cieszy nie tylko oko:)

      Usuń
  3. Piękny ma kolor! Dynia leży w kuchni, może upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie zamiast maki kukurydzianej jaka inna mozna dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mączkę ziemniaczaną lub w całości pszenną:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)