Guten Appetit

piątek, 10 października 2014

Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę



Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni  francuskiej en papillote. Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze, która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.
To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.
Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby, a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.
W ten sposób przygotowany łosoś jest mięciutki, niezwykle soczysty, rozpływajacy się w ustach. Jest również dietetyczny, bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia, no i robi się właściwie sam.


Składniki na 2 porcje:
2 kawałki filetu z łososia a`160 g
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka miodu
20 g świeżego imbiru
kawałeczek czerwonej papryczki chili

Wykonanie:
  • dwa filety z łososia umyć, pozbawić skóry i osuszyć
  • przygotować marynatę do łososia. Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu. Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki. Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki. Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekać
  • przygotować 2 arkusze pergaminu. Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia, uprzednio wysmarowanego marynatą. Na łososiu rozłożyć płatki imbiru, plasterki cytryny i posiekane chili. Założyć boki papieru na siebie, a pozostałe dwa boki podwinąć pod spód
  • pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanym do 180`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut by doszła
  • rozwinąć pakieciki  i podawać rybę z ulubionymi dodatkami. Podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
                                                                   SMACZNEGO !

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)