Guten Appetit

poniedziałek, 27 października 2014

Strudel z ciasta filo z jabłkami i mango


Ciasto filo - cienkie jak pergamin, neutralne w smaku, daje wiele możliwości, bo można go używać nie tylko do przygotowania słodkich deserów, ale i do dań wytrawnych. Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej. Filo w języku greckim - philo oznacza liść.

Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie, na pewno też mniej kaloryczne, ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery. To jest największy jego plus. Strudel, który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem, pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy. Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.

Składniki na 2 strudle:

250 g serka śmietankowego
2 żółtka (kl.M)
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limontki
30 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 kwaskowate jabłka
1 dojrzałe mango
100 g rozpuszczonego masła
1 op.ciasta filo (10 arkuszy)
cukier puder

Wykonanie:
  • w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami, skórką otartą z limonki, 2-ma łyżkami soku z limonki, 30g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
  • obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę. Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę
  • rozpuścić 100 g masła
  • rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń. Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo. Wysmarować go masłem. Rozłożyć 4 następne blaty ciasta dookoła, tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta. Blaty wysmarować masłem. Na środku rozsmarować połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców. Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel. Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników. Trzeba pamiętać o tym, by płaty zawsze posmarować tłuszczem. Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak, ale sprawi również, że ciasto będzie  ładnie  polistkowane
  • strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła
  • piec w 200`C przez 15 minut, do zrumienienia
  • lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepły, obficie posypany cukrem pudrem
                                                                    SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze ciasta filo, gdzie je można kupić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większych supermarketach leży razem z ciastem francuskim i drożdżowym na pizzę :)

      Usuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)