Guten Appetit

poniedziałek, 27 października 2014

Strudel z ciasta filo z jabłkami i mango


Ciasto filo - cienkie jak pergamin, neutralne w smaku, daje wiele możliwości, bo można go używać nie tylko do przygotowania słodkich deserów, ale i do dań wytrawnych. Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej. Filo w języku greckim - philo oznacza liść.

Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie, na pewno też mniej kaloryczne, ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery. To jest największy jego plus. Strudel, który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem, pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy. Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.

Składniki na 2 strudle:

250 g serka śmietankowego
2 żółtka (kl.M)
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limontki
30 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 kwaskowate jabłka
1 dojrzałe mango
100 g rozpuszczonego masła
1 op.ciasta filo (10 arkuszy)
cukier puder

Wykonanie:
  • w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami, skórką otartą z limonki, 2-ma łyżkami soku z limonki, 30g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
  • obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę. Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę
  • rozpuścić 100 g masła
  • rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń. Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo. Wysmarować go masłem. Rozłożyć 4 następne blaty ciasta dookoła, tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta. Blaty wysmarować masłem. Na środku rozsmarować połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców. Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel. Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników. Trzeba pamiętać o tym, by płaty zawsze posmarować tłuszczem. Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak, ale sprawi również, że ciasto będzie  ładnie  polistkowane
  • strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła
  • piec w 200`C przez 15 minut, do zrumienienia
  • lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepły, obficie posypany cukrem pudrem
                                                                    SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze ciasta filo, gdzie je można kupić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większych supermarketach leży razem z ciastem francuskim i drożdżowym na pizzę :)

      Usuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te płaty należy położyć jeden na drugim, aby po środku były dwa płaty, bo nie rozumiem jak to kłaść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popatrz na zdjęcie. Jeden płat ciasta już połožyłam, naležy dołożyć 3 pozostałe dookoła i dalej jak w przepisie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)