Guten Appetit

poniedziałek, 13 października 2014

Masełko dyniowe


Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa! Dynia pięknie wygląda, rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione.
Nadają się na zupy, puree, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać do czego nadają się dynie. W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec więcej dynii w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań. Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba. Delikatna w smaku dynia, której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii, a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie. Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!


Składniki:
300g dynii Hokkaido
150 g masła
4 łyżki pestek z dynii
sól

Wykonanie:
  • dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka. Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe. Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
  • pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
  • dynię razem z masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut, by lekko stężało
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014

13 komentarzy:

  1. Jakie cudo! Super pomysł, zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Zajadamy się masełkiem ,bo jest naprawdę przepyszne!

      Usuń
  2. Świetny pomysł, dla takiego dyniożercy jak ja (wyjadam puree ze słoika, a miało być na zimę...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Pewnie z pierwszej porcji niewiele Ci zostanie,bo masełko jest uzależniajace:)

      Usuń
  3. uwielbiam dynię hokkaido i jem puree prawie codziennie, ale takiego masełka jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie skosztuj:) To najlepszy przepis dyniowy jaki ostatnio wyszperałam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Miło mi,że przepis się spodobał:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)