Guten Appetit

piątek, 3 października 2014

Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem


Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku. Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu. Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach, a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość. Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy, w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.
Lekkostrawna i zdrowa. Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi zbytniej słodyczy, także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami, a chleb z nią upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni. Bardzo polecam

Składniki na 1 dużą keksówkę:
250 g surowej marchewki/2 szt.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej 630
2 płaskie łyżeczki soli
320 ml wody
200 g żytniego zakwasu
1 łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:
  • wieczorem, poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas. Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn. dwukrotnie dokarmianym
  • odważyć suche składniki. Zakwas umieścić w misie robota, dodać odważone suche składniki, sól, suche drożdże i wodę. Drożdże można oczywiście pominać, wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego. Wyrabiać  na 2 predkości, aż do ukazania się siatki glutenowej
  • w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Maksymalnie odcisnać sok. Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej. Sok oczywiście wypić
  • porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę. Dokładnie wymieszać z ciastem
  • ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą. Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 240`
  • wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem
  • włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
  • studzić na kratce
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO!

                                                         

4 komentarze:

  1. Oooo, spróbowałabym takie chlebka, bo zaintrygowało mnie to połączenie smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie,bo smakuje rewalacyjnie:)

      Usuń
  2. Czy zakwas mozna zastapić całkowicie np. swieżymi drożdżami?
    Co to znaczy naparpwany piekarnik? Mam włożyć naczynie żaroodporne z wodą i kiedy zacznie parować wyjąć je i wstawić chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można zakwasu całkowicie zastąpić drożdżami,bo stanowi on 200 g masy ciasta i całkowicie zmienią się proporcje.Można w drugą stronę,całkowicie pominąc drożdże i dłużej czekać na wyrośnięcie.Zaparować piekarnik to znaczy,by w momencie wkładania ciasta chlebowego do piekarnika spryskać nagrzane boki piekarnika wodą np. przy pomocy spryskiwacza do kwiatów.Para jest konieczna tylko przez pierwsze około 10-15 minut do wytworzenia między innymi chrupiącej skórki chleba,także wstawianie nacznia z wodą mija się z celem.W trakcie pieczenia chleba nie otwieraj piekarnika.Powodzenia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)