Guten Appetit

piątek, 17 października 2014

Pieczeń rzymska z pieczarkami



Pieczeń rzymska, przez innych nazywana klopsem - wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku - to taki wielki kotlet mielony. W dodatku dużo zdrowszy, bo nie smażony, a pieczony i dużo mniej z nim pracy.
Oprócz tego, że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady. I nie tylko obiady, bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny również do kanapek.
Pieczeń nie ma szans się znudzić, bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna. Moja dzisiejsza jest pyszna, bo z dodatkiem pieczarek.

Składniki na 1 keksówkę:

1 kg mielonego mięsa
2 jajka
300 g pieczarek
bułka + woda lub mleko
sól, pieprz
1 cebula
gałązka szałwii
pietruszka lub tymianek
olej lub masło ghee
bułka tarta do foremki

Wykonanie:
  • drobno pokrojoną cebulę zeszklić na średnim ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce pieczarki. Poddusić krótko razem z cebulą tak, by nie puściły wody. Odstawić do przestudzenia
  • namoczyć czerstwą bułkę w mleku lub ciepłej wodzie
  • posiekać zioła
  • foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
  • mielone mięso delikatnie wymieszać z pieczarkami, odciśniętą bułką, przyprawami, ziołami i rozkłóconymi jajkami. Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczeni
  • masę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłocenia
  • pieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie przełożyć na deskę lub talerz do serwowania i pokroić w plastry
                                                                  SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)