Guten Appetit

sobota, 25 października 2014

Pizza - kości na Halloween


Chrupiące kości z ciasta na pizzę, nadziewane pomidorami, salami i serem, chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka, czy wampira. Propozycja dla tych, którzy obchodzą Halloween i nie tylko, bo taki przepis nie pozostawi nikogo obojętnym.
Zaproście do zabawy dzieci, które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki. Nawet jeśli coś się nie uda, a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia, kości będą wyglądać tylko bardziej "makabrycznie". Nie są  trudne do przygotowania, a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g- 2 paczki). Moje są zdrowszą wersją, ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej. Aaaa...im cieńsze ciasto na kości, tym bardziej chrupiące. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 12 kości:
380 g mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
250 g letniej wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki  suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

na sos: 200 g przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, sól, 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo: 100g cieniutkiego jak bibułka salami, 4 łyżki starego parmezanu
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Wykonanie:
  • składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
  • w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy umieścić w ronelku, dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar wody
  • ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować sosem pomidorowym, ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zasupłać tzn. tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut 
  • piekarnik rozgrzać do 220`C
  • żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C ( lub w 200`C z termoobiegiem ) do zrumienienia. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem
                                                                   SMACZNEGO!

źródło: Meine Familie & Ich.Heft 11/2013

Zdrowe Halloween

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś kości ale z samego ciasta, nie pomyślałabym, żeby je tak pysznie nadziać :) Przepis wypróbuję pewnie przed jakąś imprezą, bo Twoja wersja bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, sama chętnie kiedyś skorzystam :) Moja córcia będzie zachwycona, uwielbia takie wynalazki. Dziękujemy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno,bo pizza nie tylko zaskakuje wyglądem,ale i smakuje super").Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki,i absolutnie przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)