Guten Appetit

sobota, 4 października 2014

Sernik dyniowy ze śliwkami


Sernik dyniowy już na blogu prezentowałam - z dodatkiem mleka kokosowego.
Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia, śliwka węgierka i orzechy laskowe. Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków. Spód sernika również upiekłam samodzielnie, by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach. Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi, zmielonymi orzechami laskowymi, które nadały całości niebywałego aromatu.
Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących górę sernika. Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią, nie broń się dłużej, tylko spróbuj. Jest delikatny, smaczny, a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny. Puree z dyni nadaje sernikowi jedynie pięknej pomarańczowo - złocistej barwy. Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".


Składniki na spód sernika:
95 g mąki orkiszowej jasnej
60 g mielonych orzechów laskowych
30 g cukru pudru
1 żółtko
60 g masła
szczypta soli
Składniki na mase serową:
1 kg sera 3- krotnie zmielonego
250 g puree z dynii Hokkaido
4 jajka
150-200 g cukru/ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
40 dkg śliwek 
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:
  • składniki na spód sernika zagnieść razem na jednolitą masę
  • dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i  podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut
  • ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i puree z dynii. Dodawać kolejno po 1 jajku i za każdym razem miksować około pół minuty, tylko do połączenia składników
  • śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki
  • na podpieczony spód wylać masę serową, ułożyć  pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi
  • piec w 160`C około 75-90 minut
  • studzić na początku w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi: śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy, by nie zatopiły się w trakcie pieczenia. Niestety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się. Śliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu, a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni.


Dynia na słodko i słono

8 komentarzy:

  1. Przepiękny kolor! I do tego te śliwki na górze, mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt,dynia daje taki bajeczny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniowe serniki, Twój wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam dodatek dynii w sernikach i dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  4. Chcialam bardzo upiec ten sernik w pracy . Ale nie moge go wydrukowac .Szkoda bo pracuje w domu starcow i te babcie tak mnie bardzo prosily zebym go upiekla .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro:) Muszę się zorientować, ale blogspot chyba nie daje takiej możliwości. Jak na razie pozostają karteczki lub tablet:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)