Guten Appetit

piątek, 31 października 2014

Surówka z czerwonej kapusty


Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.
Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka octu

Wykonanie:
  • kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając
  • cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
  • jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • kapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octem kapusta odzyska pierwotny kolor
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                                  SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. wyszło pysznie dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiliśmy pierwszy raz. Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)