Guten Appetit

sobota, 18 października 2014

Szybka czerwona kapustaz pistacjami z patelni


Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała, a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach, choćby ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Razem z witaminą E i C, beta - karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych. Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób. Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj. W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę. Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym. Przepis z serii expresowych. Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna. Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.

Składniki:

500 g czerwonej kapusty
5 łyżek oliwy lub oleju
4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
1-2 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypiorek

Wykonanie:
  • kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, cienko poszatkować
  • na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
  • doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty
  • na koniec doprawić solą i pieprzem
  • sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem
                                                                SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Baaaaardzo ciekawa i piękna (kolorystycznie) sałatka :) :)
    Musimy wypróbować koniecznie!!!
    Serdeczności:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Właśnie taka urodziwa jest czerwona kapusta:)Pozdrowienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)