Guten Appetit

poniedziałek, 6 października 2014

Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi


Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni - dynia. Zdrowa, pyszna, niskokaloryczna. Każdy, kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwięcej dań do swojej diety. Teraz jest  najlepszy na nią czas.
Dynia jest najsmaczniejsza, a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe. Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencję, a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego, lekko ostrego smaku. Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.
Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut. Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido. Ma smaczny, słodko - orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne , także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry, ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu, bo
można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw.


Składniki na 4-6 porcji:
połówka dyni Butternut
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa - opcjonalnie
1 łyżka masła ghee
700-800 ml  bulionu warzywnego
ser gorgonzola
garstka orzechów włoskich

Wykonanie:
  • dynię, obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę
  • obrać cebulę, czosnek i imbir
  • w garnku, w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklij cebulę. Dołożyć posiekany czosnek, imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię. Mocno podpiec
  • całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20 minut
  • na suchej patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając podprażyć przez kilka minut orzechy włoskie. Orzechy przestudzić i posiekać
  • miekką dynię zmiksować, rozlać do miseczek. Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi
  • pokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie. Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą. W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki, dodać pokruszony ser i mieszając do rozpuszenia, dodać go następnie do zupy
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Dynia na słodko i słono

4 komentarze:

  1. uwielbiam krem z dynia, a w Twoim wydaniu na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubisz gorgonzolę,ten krem z dynii Cię zachwyci:)

      Usuń
  2. Też ją lubię, pyszna jest :) A zupa wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gorgonzolą robiłam po raz pierwszy:) Faktycznie jest znakomita:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)