Guten Appetit

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień - prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy.
Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni ....
Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa, wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.

Składniki na 6 porcji:
3 - 4 ziemniaki
2 - 3 marchewki
kawałek pietuszki i pora
plaster selera
1 łyżka masła ghee
3 - 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
dużo świeżego koperku
1 listek laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
jogurt grecki lub śmietana

Wykonanie:
  • ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać marchewkę, pietuszkę, selera i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotować do miekkości
  • w międzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzeć ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle około 5 minut
  • podsmażone ogórki dodać do wywaru
  • do jogurtu (śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków. Dodać koperek
  • podawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku
                                                     ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)