Guten Appetit

czwartek, 27 listopada 2014

Owsiane ciastka z jabłkiem


Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika.
Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji. Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek właśnie nie suszonych, kalorycznych owoców, a surowego jabłka. Ciasteczka są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.

Składniki na 25 sztuk:

2 średnie jabłka
sok z 1/2 cytryny
20 g orzechów włoskich
160 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zarodków owsianych - otrębów

Wykonanie:
  • jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy drobno posiekać
  • włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C). Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, razem z jabłkami, posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną
  • małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm
  • piec 20-25 minut do zrumienienia. Ciasteczka będą bardzo miękkie, ale stygnąc staną się chrupiące. Studzić na kratce
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu 

źródło:Meine Familie&Ich Heft 10/2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)