Guten Appetit

piątek, 14 listopada 2014

Chleb żytnio - orkiszowy codzienny





Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę mąki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.
Prosty, łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.


Skladniki na 1 bochenek:
250 g odświeżonego zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej 550
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
200 ml wody

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się  glutenu. Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie chleb 2 razy złożyć. Po drugim złożeniu umieścić ciasto  w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości
  • w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C
  • wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut
  • studzić na kratce
                                                                  SMACZNEGO !

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)