Guten Appetit

piątek, 7 listopada 2014

Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym


Czerwona kapusta, zwana też modrą to środkowo - europejski klasyk. Wspaniały, energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpiona do wszystkich dań z gęsiny.
Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym. Dzisiejsza wersja jest równie smakowita. Sok pomarańczowy (najlepszy świeżo wyciśnięty) i goździki nadają niezrównanego aromatu, żurawina słodyczy, a imbir delikatnie wyostrza smak. To lekka, dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.

Składniki:
1/2 kapusty czerwonej
1,5 szklanki soku pomarańczowego
3 goździki
50-60 g suszonej, słodkiej żurawiny
1 jabłko
3-4 cm imbiru
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich , zwiędłych liści. Przekroić na pół, wyciąć głąb i poszatkować
  • jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w plasterki
  • na oleju podprażyć w rondlu jabłka, dołożyć kapustę, wlać sok pomarańczowy, rozdrobniony imbir, goździki i żurawinę
  • dusić pod przykryciem, aż będzie miękka, około 45 minut. Czas zależy od tego jak grubo została poszatkowana. Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco
                                                                 SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ..dziekuje bardzo nareszcie znalazla dokladny opis wykonania potra ...czesto osoby pisza np... olej ocet imbir ...skad ja mam wiedziec skoro pierwszy raz cos robie ile tego naley dac...
    A tutaj wszystko dokladnie ladnie przejrzyscie ...( przepraszam za brak polskich liter )..
    pozdrawiam serdecznie ijeszcze raz dziekuje. Marcelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się spodobał. Zapraszam do następnych odwiedzin:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)